Proiect cofinanțat din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027

Condiții de acces la finanțare

Activitățile proiectului se vor derula pentru un grup țintă compus din 131 de persoane, dintre care 25,19% (33 de persoane) femei care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul urban, respectiv:

🔍

Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă (nu sunt în situația de a ocupa un loc de muncă/nu sunt angajate/nu au raporturi de serviciu)

🎯

Tineri cu vârsta de peste 30 de ani (conform Legii tinerilor nr. 350/2006, cetățenii cu vârsta până în 35 de ani)

📉

Șomeri

Șomeri de lungă durată

👫

Persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii

🛑

Persoane inactive

Condiții de acces

Persoanele care doresc să participe la activitățile proiectului trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:

🎂

Au cel puțin 18 ani împliniți

🏠

Sunt cetățeni români cu domiciliul în unul dintre județele de implementare

🏫

Sunt dispuși să participe la activități, inclusiv la programul de formare în domeniul economiei sociale

🏙️

Intenționează să înființeze o întreprindere socială în mediul urban

📚

Sunt interesați de parcurgerea unui program de consiliere în domeniul economiei sociale

🚫

Să nu fi beneficiat de sprijin prin alte proiecte finanțate pentru același tip de activitate

În cadrul proiectului vor fi finanțate 34 de planuri de afaceri. În acest sens, se va publica Metodologia și Graficul de desfășurare a concursului la sediul solicitantului și la sediul partenerului, pe paginile de social media și pe pagina web a proiectului.

Cuantumul subvenției acordate fiecăruia dintre planurile selectate în urma derulării concursului va fi de maximum 306.580 lei/plan de afacere.

Evaluarea planurilor de afaceri se va face în 2 etape:

Etapa 1

Evaluarea eligibilității solicitantului și analizarea tehnico-financiară a planurilor de afaceri depuse. Planurile de afaceri înscrise în concurs vor intra, în prima fază, într-un proces de evaluare a eligibilității solicitantului și a planului de afaceri. Planurile de afaceri care îndeplinesc cerințele de eligibilitate vor trece în etapa următoare, urmând a fi verificate din punct de vedere tehnico-financiar și punctate. La finalul acestei etape se vor selecta 44 de planuri de afaceri care vor merge în Etapa 2 - participarea la interviul individual.

Etapa 2

Analizarea ideii de afaceri în cadrul unui interviu individual susținut în prezența Comisiei de evaluare, în cadrul căruia se va urmări viziunea, motivația și credibilitatea viitorilor antreprenori.

Punctajul final se va calcula ca fiind media dintre notele obținute la cele 2 etape, astfel: 80% nota obținută la Etapa 1, respectiv 20% nota obținută la Etapa 2. În urma evaluării tehnico-financiare, juriul va selecta, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, 34 de planuri de afaceri care urmează să fie finanțate și 6 planuri de afaceri având titulatura de rezervă.

În vederea acordării subvenției, întreprinderile sociale trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • Persoana juridică înființată în una din formele prevăzute la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 219/2015 privind economia socială și finanțată în cadrul proiectului dobândește atestatul de întreprindere socială în termen de maximum 4 luni de la înființare;
  • Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui să angajeze în cadrul întreprinderilor nou înființate numărul minim de persoane pe care s-a obligat să le angajeze, conform Planului de afaceri, la cel târziu 4 luni de la înființare;
  • Angajarea numărului minim de persoane pe care s-a obligat să le angajeze, în cadrul întreprinderilor nou înființate, conform planului de afaceri, dar nu mai puțin de 4 persoane, corespunzător a 4 locuri de muncă înființate;
  • Locurile de muncă nou create (minim 4/intreprindere socială) trebuie să fie cu normă de lucru de cel puțin 4 h/zi și pe perioadă nedeterminată. Nu se acceptă angajarea aceleiași persoane la mai mult de o întreprindere socială înființată în cadrul aceluiași proiect sau la alte proiecte gestionate de către același administrator de schemă de antreprenoriat în cadrul prezentului apel;
  • În cazul în care în perioada menționată locul/locurile de muncă create în cadrul întreprinderilor nou înființate se vacantează, beneficiarul de ajutor de minimis va avea un termen de maxim 30 de zile să ocupe locul/locurile de muncă vacante, păstrând numărul și tipul acestora pentru care a primit punctaj la evaluarea planului de afaceri;
  • Persoanele juridice nou înființate vor trebui să aibă sediul social și, după caz, punctul/punctele de lucru în mediul urban, în regiunile de dezvoltare în care se implementează proiectul;
  • Persoanele angajate vor avea unul dintre următoarele statute pe piața muncii: persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive.